Microsoft 365 Backup Nasıl Yapılandırılır?

Bir önceki makalemiz de Microsoft 365 Backup Nedir, Mimarisi ve Sınırlandırmalarından bahsetmiştik, bu yazımız da ise Microsoft 365 Backup Nasıl ayarlanır ve Backup politikalarından bahsedeceğiz.

https://cengizyilmaz.com.tr/microsoft-365-backup-nedir/

Microsoft 365 Backup etkinleştirme işlemi için önemli 2 tane ön gereksinim bulunmaktadır;

  • Microsoft Azure Aboneliği
  • Microsoft Syntax Etkinleştirilmesi gerekiyor

Microsoft 365 Syntex Nasıl Etkinleştirilir?

Öncelikle Microsoft 365 Admin Portal üzerinde Admin hesabımızı kullanarak LOGIN işlemini gerçekleştirmemiz gerekmektedir, daha sonra takip etmemiz gereken adımlar aşağıdaki gibidir;

Microsoft 365 Admin Portal – Setup – Use content AI with Microsoft SyntexSetup Billing üzerinden Syntex etkinleştirmesini sağlamamız gerekmektedir.(Aşağıda ki link üzerinden direkt Microsoft Syntex sayfasına erişebilirsiniz)

Microsoft 365 admin center (office.com)

Use content AI with Microsoft Syntex sayfasında Set up billing adımı ile Azure Subscription, Resource Group ve Region bilgilerimizi girmemiz gerekiyor ve sonrasında Save butonu ile Syntex etkinleştirme işlemini tamamlamış oluyor.

image 3

Save butonu ile etkinleştirme işlemi başlıyor ve bu işlem bir kaç dakika sürebiliyor. Etkinleştirme işlemi tamamlandığında “Microsoft Syntex‎ billing was set up successfully” yazısı ile bilgilendirme yapılıyor.

image 4

Microsoft Syntex için ilk yapılandırmalarımız tamamlamış olduk.

Microsoft 365 Backup Etkinleştirme Adımları

Manage Syntex butonu ile Microsoft 365 Backup etkinleştirmesini yapabiliriz.

image 5

Microsoft Syntex menüsün de Backup butonu ile etkinleştirme işlemini Turn on butonu ile sağlayabiliriz.

image 6
image 7

Microsoft 365 Backup ile Backup Politikalarını Yapılandırma

Bir önceki adımlar da Microsoft Syntex ile Azure Region seçimi yaparak Syntex etkinleştirmesini sağladık ve Microsoft 365 Backup etkinleştirmesini sağladık. Şimdi Microsoft 365 Backup için politikalarımızı yapılandırmamız gerekiyor.

Microsoft 365 Admin PortalSettings Microsoft 365 Backup adımlarını takip etmemiz gerekiyor.

image 8

Microsoft 365 Backup bölümün de SharePoint Online, Exchange ve OneDrive ürünleri bizi karşılıyor ve hangi ürün için Policy yapılandıracaksak o ürün altında bulunan Set up Policy butonu ile devam etmemiz gerekiyor.

image 9

Set up policy sonrası bizi kısa bir bilgilendirme ekranı karşılıyor ve Next butonu ile yapılandırma işlemlerine devam etmemiz gerekiyor.

Exchange politikalarını hazırlamak için Mailboxes, Distribution List, Security Groups veya Import CSV kullanarak politikaya dahil olacak kullanıcılarımızı seçebiliyoruz. (Yeni kullanıcılar eklendiğinde Scope ilgili politikayı henüz otomatik güncellememektedir.)

Bir önceki makalede belirttiğimiz gibi Import CSV ile 3000 kullanıcı Import edebilmekteyiz.

image 10

Next adımı ile Review Exchange backup policy adımına geliyoruz ve burda yapılandırmanın bir önizlemesini inceleyebiliyoruz sonrasın da Create Policy ile işlemlerimizi kaydedebiliriz.

image 11
İlke güncelleştirmelerinin yaklaşık 1.000 kullanıcı posta kutusunun etkili olması genellikle yaklaşık 15 dakika sürer. Exchange kullanıcı posta kutularını ve ilke durumlarını ilke sayfasında görüntüleyebilir ve yönetebilirsiniz.

Exchange için politika oluşturma işlemimiz tamamlandıktan sonra OneDrive için de Politika oluşturacağımz ve OneDrive kullanıcılarım için Backup işlemi başlatacağım.

Exchange‘de olduğu gibi OneDrive için de Microsoft 365 Admin PortalSettings Microsoft 365 Backup adımlarını takip etmemiz gerekiyor. OneDrive kaynağını seçerek işlemlerimize devam ediyoruz.

Exchange’de olduğu gibi OneDrive için de bizi öncelikle Overview ekranı karşılıyor ve Next butonu ile devam etmemiz gerekiyor.

image 12

OneDrive politika ekranı Exchange politikaları ile aynı şekilde çalışıyor. Kullanıcı, Gruplar ve Import CSV ile politika düzenleyebiliyoruz. OneDrive için grup yerine kullanıcı seçimi ile devam edeceğim.

image 13

Create Policy ile Policy oluşturma işlemini tamamlayabiliriz.

Exchange’de olduğu gibi OneDrive için de oluşturulan politikanın etkinleşmesi 15 dakika sürebiliyor.

Microsoft 365 Backup sayfasına geldiğimiz zaman kaynaklarımızın durumunu görebiliyoruz. SharePoint için herhangi bir politika oluşturmadığımız için Not set up olarak gözükmektedir. Exchange için politikamız etkinleşmiş, OneDrive için ise işlemler devam etmektedir.

image 14

Microsoft 365 Backup Politikalarını Düzenleme

Microsoft 365 Backup ile oluşturduğumuz her politikayı daha sonra düzenleyebilir veya inceleme yapabiliriz. Microsoft 365 Backup da politika düzenleme işlemi politika oluşturma gibi kolay ve pratik bir işlem olarak tasarlanmış durumda.

Microsoft 365 Backup menüsün de aktif olan kaynaklarımızın yanında bulunan View details butonu ile politika incelemesi yapabilir veya düzenleme sağlayabilirsiniz.

Exchange politikam için inceleme sağlayarak düzenleme sağlamak istiyorum, bunun için Exchange altında bulunan “View Details” butonu ile işlemlerime devam etmem yeterli olacak.

image 15

View details altında açılan sağ menü içerisinde;

  • Pause Policy ile oluşturduğumuz politikayı durdurabilmekteyiz.
  • Policy details ile mevcut politikanın durumunu görebiliriz.
  • Included user mailboxes ile politika içerisine kullanıcı veya grupları dahil edebilmekteyiz.
image 17

Exchange politikama bir tane mailboxes ekleme işlemi gerçekleştirdim ve bu işlemden sonra tekrar kısa bir süre politikanın aktif hale gelmesini beklememiz gerekmektedir.

image 16

Microsoft 365 Backup Restore İşlemi

Şimdiye kadar Microsoft 365 Backup için bilgilendirme ve politika işlemlerinden bahsettik. Şimdi etkin olan politikalarımdan restore işlemi gerçekleştireceğiz.

OneDrive veya SharePoint üzerinde başlatmış olduğunuz Restore işlemi mevcut verilen üzerine yazarak işlemi tamamlayacaktır.

Exchange’de ise durum biraz daha farklı çalışıyor; Exchange Online Restore işleminde filtreleme daha detaylı ve sadece istenilen ögelerin restore işlemini gerçekleştirebileceğiniz gibi tüm posta kutuusunu farklı bir klasör altına da Restore edebilmektesiniz.

Microsoft 365 Backup – Restore butonu ile adımları takip etmemiz gerekiyor.

image 19

Hangi servis için Restore başlatılacak ise o kaynağın altında ki Restore butonunu kullanmanız yeterli olacaktır.

Select type of content içerisinden Exchange mailbox content ile devam ediyorum.

image 20

User mailboxes to restore bölümün de hangi hesap için restore işlemi yapılacaksa “Add user mailboxes” ile hesap seçimini sağlarak Next butonu devam ediyorum.

image 21

Microsoft 365 Backup şuan için önizleme sürümünde olsa bile Content scope bölümünün oldukça detaylı filtrelemelere sahip.

Seçmiş olduğumuz hesap için filtreleme kriterlerini girmemiz gerekmektedir.

All emails, notes, contacts, calendars and task bölümünde;

  • Timezone: Kullanmak istediğimiz zaman dilimini seçmemiz gerekiyor ve tarih/saat girmemiz gerekmektedir.
  • Vermiş olduğumuz bilgilere göre Restore işlemi tam bir restore işlemi gerçekleştirecektir
image 22

Select content only bölümün de ise daha detaylı bir filtreleme yapabilir ve vermiş olduğumuz kriterlere göre restore işlemi gerçekleştirebiliriz;

İlk bölüm de kaç saat içerisinde arama gerçekleştirmesi gerektiğini belirtiyoruz.

Email From: Mail göndericisinin adresini girmemiz gerekmektedir

Has Attachment: Mail ekli dosya içeriyor mu bunu belirtmemiz gerekmektedir.

Subject has the keywords: Mail konu bilgisini belirtebiliyoruz.

Email To: Mail alıcısının adresini girmemiz gerekmektedir.

Find matching items butonu ile vermiş olduğumuz kriterlere göre arama işlemi yaptırabiliriz.

image 23

Aşağıda vermiş olduğum kriterlere göre 1 tane mail buldu, eğer bu şekilde devam edersem ilgili restore işlemi sadece bu Mail Item için gerçekleşecektir.

image 24

Ben işlemlerime All Emails olarak devam ediyorum ve filtreleme işlemim aşağıdaki gibi

image 25

Select restore point ekranın da, restore yapacağımız hesabı seçiyoruz. Bu ekran da Find another backup ve Delete işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz.

image 27

Find another backup ile bu hesap için diğer restore pointleri de görüntüleyebilir veya seçebiliriz.

image 28

Yada Delete butonu ile ilgili restore pointi silebilirsiniz.

Bir sonraki bölüm ise Confirm restore points olarak geliyor, burda restore edeceğimiz hesabı tekrar seçerek onaylamamız gerekiyor.

image 29

Set desntination ekranın da seçmemiz gereken iki seçenek bulunuyor;

  • Restore In-Place: Bu seçenek seçmiş olduğunuz backupu hesabın üzerine restore edecektir.
  • Restore to a new folder: Bu seçenek ise “Recovery Items – Tarih” bilgisi şeklinde yeni bir klasör oluşturur ve restore işlemini ilgili klasöre gerçekleştirir.
image 30

Restore to a new folder seçerek Next butonu ile devam ediyorum ve sonrasında Restore Mailbox butonu ile işlemlerime devam ediyorum.

image 31

Microsoft 365 Backup üzerinde Restore işlemimiz başladı.

image 32

Microsoft 365 Backup menüsü üzerinde bulunan Restoration taks sekmesinde, restore işlemi devam eden taskları görüntüleyebiliyoruz. Şuan Exchange için aktif 1 tane çalışan task bulunuyor.

image 33

Filtreleme ekranında çalışan task üzerine geldiğimiz zaman In Progress durumda olduğunu, restore işlemini başladığı tarih ve saat bilgisini, hangi kullanıcının başlattığı gibi detaylı bilgileri görebilmekteyiz.

image 34

Restore Task aktif durumda devam ederken, outlook üzerinde LOGIN işlemi gerçekleştirdiğimiz de Recovered Items – 2024-02-25 16:16 adı altında bir klasör oluştuğu ve seçmiş olduğum restore pointe göre mail itemslerimin geldiğini görebilmekteyim.

image 35

Seçmiş olduğum posta kutusu boyutu küçük olduğu için restore işlemi hızlı tamamlandı ve Task bölümünde Completed olduğunu görebilmekteyiz.

image 36

Bu yazımız da Microsoft Syntex etkinleştirmesini sağladık ve Microsoft 365 Backup için politikalarımızı etkinleştirerek restore işlemi sağladık. Microsoft 365 Backup şuan hala önizleme sürümünde olduğu için burda bahsettiğim bölümler, limitler ve özellikler ilerleyen günlerde değişikliklik gösterebilir. Umarım faydalı olmuştur.

Yorum yapın